Blijf op de hoogte via de Staat u nog niet in ons relatiebestand? Meld u aan |
2-3 minuten
In Nederland staan we met ons allen voor een grote woningbouwopgave. In bijna alle provincies is er een tekort aan woningen. Het tekort zorgt voor urgente problemen voor kwetsbare groepen - als studenten, dak- en thuislozen, arbeidsmigranten en overige spoedzoekers - die snel betaalbare en vaak voor een tijdelijke periode woonruimte nodig hebben.
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, onder leiding van Minister van Ollongren, informeert de Tweede Kamer over de Stimuleringsaanpak Flexwonen, gericht op de totstandkoming van meer tijdelijke en flexibele woningen op korte termijn. Gemeenten kunnen zogeheten “versnellingskamers” aanvragen en woningcorporaties kunnen voor tijdelijke projecten een vrijstelling krijgen van verhuurderheffing.
Flexwonen: hoe staat het daarmee in Nederland?
In veel regio’s in Nederland overtreft de vraag het aanbod op de woningmarkt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet de bouw van tijdelijke of verplaatsbare woningen (flexwoningen) als een snelle oplossing. Bij Hodes Huisvesting delen we die mening. Dat zal u niet verbazen. Relevanter is de vraag: hoe staat het er in Nederland voor met flexwonen? We spraken hierover met Wim Reedijk, directielid van het Expertisecentrum Flexwonen.
Hoe bekend zijn gemeenten met flexwonen?
Wim Reedijk: “Dat begint te groeien. In 2017 is onderzoek gedaan naar de plek van flexwonen in woonvisies van gemeenten. Van de 100 grootste gemeenten in Nederland gebruikten nog maar 4 dat woord überhaupt. Dat is nu wel anders. Zeker de helft van de gemeenten is bekend met flexwonen.”
En de toepassing? Hoe staat het daarmee?
“We hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan voor het ministerie van BZK. Dit jaar zijn er rond 7.000 flexwoningen geproduceerd. Misschien is dat door de subsidieregeling van het Rijk de laatste maanden zelfs nog meer. Ik denk dat het volgend jaar minimaal naar de 10 duizend gaat.”
Wat is over het algemeen de kwaliteit en de reputatie van flexwoningen?
“Het begrip containerwoningen zoemt nog steeds rond bij beslissers, opdrachtgevers, gemeenten. Eerlijk gezegd komt dat ook nog steeds voor. Zeker bij de huisvesting voor arbeidsmigranten komen vormen voor die we eigenlijk niet willen. Een zeecontainer met een gat om naar binnen te lopen en een gat om naar buiten te kijken. Aan de andere kant van het spectrum zie je ook steeds meer partijen zoals Hodes Huisvesting. Moderne bedrijven die mooie, verantwoorde flexwoningen maken die gezien mogen worden.”
Is flexwonen een oplossing voor het woningprobleem?
“Eén van de oplossingen, absoluut. De woningmarkt heeft gewoon een flexibele schil nodig. We schatten dat dit gaat om zo’n 10 procent van de woningvraag. Ga maar na: er zijn 500 duizend arbeidsmigranten, studenten die tijdelijk ergens wonen, we hebben de instroom van asielzoekers, er zijn 35 duizend echtscheidingen per jaar, mensen dus die van 1 naar 2 kleine huishoudens gaan. Dan heb ik al die andere kleinere groepen nog niet genoemd. Denk bijvoorbeeld aan de uitstroom van mensen die in maatschappelijke opvang hebben gezeten, en die weer zelfstandig kunnen gaan wonen. Dat zijn er ook zo’n 10 duizend. Je hebt een flexibele schil nodig om in de vraag te kunnen voorzien. Die behoefte is permanent. Flexwonen is niet alleen een oplossing om de achterstand in te lopen. Je hebt het blijvend nodig.“
Blijf op de hoogte
|
© Copyright Hodes Huisvesting B.V. I Disclaimer I Voorwaarden I 088 – 398 00 00 I info@hodes-huisvesting.nl