Publicatie datum: 13 september 2022 14:57
Actueel 

De flexwoning is wél snel klaar...

De flexwoning is wél snel klaar...

GOOR | TUBANTIA | Als een wooncorporatie belt en vraagt hoe snel wij kunnen leveren, antwoord ik altijd: Sneller dan jullie er met de gemeente uit zijn waar ze moeten komen te staan.”


Flexwoningen heten dé snelle oplossing voor de problemen op de woningmarkt te zijn. De voornamelijk uit hout bestaande modules worden in de werkplaats gefabriceerd en dat levert grote tijdwinst op. Het kabinet wil er in drie jaar tijd 37.500 van laten bouwen. Vooral voor statushouders, die moeten doorstromen van vanuit azc’s. Maar de bouwers zelf, zoals Hodes in Goor en De Groot Vroomshoop, zijn niet te spreken over het tempo waarin een en ander gebeurt.

Voor 15 jaar
Flexwoningen zijn kwalitatief hoogwaardige, tijdelijke woningen die kunnen worden verplaatst. Ze worden in principe voor 15 jaar neergezet, waarna ze verplaatst kunnen worden. Maar de teller stokt dit jaar bij 3400 tijdelijke woningen, terwijl er 7500 waren gepland. Om de bouw van flexwoningen aan te jagen gaf minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) afgelopen week het Rijksvastgoedbedrijf opdracht een aanbesteding voor de bouw van 2000 flexwoningen te doen.

Ambtelijke molens
Langzaam draaiende ambtelijke molens en onzekerheid over de financiering zijn de belangrijkste oorzaken van vertragingen, zo weet Antonie ter Harmsel. Hij bouwt dit jaar bij Hodes in Goor met een team van 45 vaste krachten en tien inleners ruim 300 flexwoningen.

Binnen twee weken offerte
„Binnen een week kunnen wij een offerte en projectvoorstel maken. De klant kan kiezen uit vijf modellen, met een oppervlakte van 28 tot 64 vierkante meter. De grootste heeft twee slaapkamers. Exclusief grond en btw kom je dan op een prijs van 55.000 tot 125.000 euro.”

Bezwaarschriften
Maar bij gemeenten begint de vertraging, zegt Ter Harmsel. „Die moeten dan met de corporaties onderhandelen over de locatie en de prijs van de bouwgrond. Ik heb de indruk dat veel afdelingen Bouwzaken met onderbezetting kampen en ook niet precies weten wat ze met het fenomeen flexwoningen aanmoeten. En bij de helft van de plannen komen omwonenden met een bezwaarschrift.”

Financieel probleem
Volgens Antonie ter Harmsel van Hodes Huisvesting is een ander probleem dat de tijdelijke woningen financieel slecht te dekken zijn door de korte exploitatietermijn van vijftien jaar. Dat probleem kan alleen opgelost worden met de garantie van gemeenten dat er na die termijn een nieuwe locatie beschikbaar komt voor de flexwoningen.

„Maar veel gemeenten zijn huiverig hier toezeggingen over te doen, al zie je wel meer beweging nu minister De Jonge verruiming van de subsidies op flexwoningen heeft aangekondigd”, signaleert Ter Harmsel. Voor dit jaar is per te realiseren flexwoning een bijdrage van 12.000 euro beschikbaar, met een maximum van 10 miljoen (inclusief btw) per gemeente.

Productie verdubbelen
Ondanks de stroperigheid gaat Hodes de productiecapaciteit meer dan verdubbelen, tot minimaal 800 modules per jaar. Daarvoor wordt de productiehal op het bedrijventerrein Zenkeldamshoek in Goor met 4500 vierkante meter uitgebreid. „Eind volgend jaar is het klaar en gaan we hier los”, zegt Ter Harmsel met een glimlach. „Want ondanks dat het procedureel vaak moeizaam gaat, geloof ik in de flexwoning. Bij ons bedraagt de doorlooptijd van offerte tot oplevering gemiddeld 35 weken. De tijdwinst die je boekt in vergelijking met traditionele bouw is enorm.”

Bron: Gerben Kuitert - Tubantia 

Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte

© Copyright Hodes Huisvesting B.V.    I    Disclaimer    I    Voorwaarden    I    088 – 398 00 00    I    info@hodes-huisvesting.nl