Tijdelijke huisvesting Den Burg - Hodes Huisvesting
Dat blijkt uit een onderzoek van corporatievereniging Aedes onder 86 leden. Corporaties bouwden zowel in 2017 als 2018 rond de 1.500 tijdelijke woningen. De ambitie is om te groeien naar 10.000 tijdelijke woningen per jaar.
“Je moet zo veel mogelijk doen om de woningnood te bestrijden”, motiveert Hester van Buren, bestuurslid bij Aedes en bestuursvoorzitter bij de Amsterdamse corporatie Rochdale de keuze van corporaties om voor tijdelijke woningen te kiezen.
Aarzelende corporaties in minderheid
De meningen over de wenselijkheid van tijdelijke huisvesting zijn in de sector verdeeld. Bijna een op de vier corporaties is zonder voorbehoud voorstander en ziet de woningen als een aanvulling op hun woningaanbod. Iets minder dan de helft van de corporaties is iets minder enthousiast maar ziet toch (beperkte) mogelijkheden.
Wel moeten corporaties niet doorslaan. “Tijdelijke woningen moeten niet ten koste gaan van permanente woningen”, vindt Van Buren. Tijdelijke woningen zijn niet de heilige graal: als corporaties erin slagen om 10.000 tijdelijke woningen jaarlijks toe te voegen, is de woningnood nog niet opgelost.
Beter dan slapen op de bank
De tijdelijke woningen zijn volgens de corporaties vooral geschikt voor statushouders, jongeren, studenten en economisch daklozen en andere spoedzoekers. Voor een deel van hen zal tijdelijke huisvesting volgens de corporatiebestuurder een goed alternatief vormen voor “slapen op de bank”.
Onlangs gerealiseerd door ons: 15 Tiny Houses Hardenberg
Maar daarmee is niet gezegd dat de kwaliteit van de woning inferieur is. Van Buren:“Nee, vroeger noemden we het containerwoningen, inmiddels zijn het volwaardige modulaire woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens.”
Minister Ollongren (wonen) wil flexwonen “structureel op de kaart zetten”, zei ze vorig jaar. De komst van tijdelijke huizen moet volgens haar bijdragen om het woningtekort te verminderen. Door het schrappen van de verhuurdersheffing worden corporaties en andere investeerders gestimuleerd om voor meer tijdelijke woningen te zorgen. Ook mogen tijdelijke woningen tegenwoordig vijftien jaar in plaats van tien jaar ergens staan.
Geen rode loper voor fabriekswoningen
Corporatievereniging Aedes is blij met die maatregelen. Vijftien jaar afwijken van het bestemmingsplan is gunstiger dan tien jaar. “Hoe langer hoe beter”, zegt Van Buren. Toch is de impuls van Ollongren geen rode loper voor de door de Tweede Kamer gewenste 15.000 fabriekswoningen per jaar. Een gebrek aan locaties houdt een opmars tegen. Dat modulaire fabriekswoningen in de fabriek snel kunnen worden gebouwd en in no-time geplaatst kunnen worden, betekent nog niet dat de woningen er ook snel staan. Planologische procedures en voorbereidingen voor tijdelijke woningen duren vaak even lang als die voor reguliere nieuwbouwhuizen. “Gemeenten en nutsbedrijven hebben vaak moeite om de openbare ruimte en nutsaansluitingen tijdig in orde te maken”, merken de onderzoekers. Van Buren: “We doen een oproep aan gemeenten: werk mee om meer tijdelijke woningen mogelijk te maken. Denk aan: lagere grondprijzen, meer locaties en kortere procedures.” Met de huidige woningnood is het prettig als de woningen sneller geplaatst kunnen worden. “Binnen drie maanden is misschien wel heel snel, maar het zou mooi zijn als binnen een jaar het vergunningstraject zou zijn afgerond.”
Bekijk hier meer projecten van ons.
Bron tekst: Cobouw.nl
Bron foto: Cobouw.nl