Circulair economie volgens Hodes
Een circulaire economie helpt de wereld om minder grondstoffen te gebruiken. En minder afval te produceren. Dat is weer goed tegen de klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en overbelasting van de aarde. Doelstellingen waarvoor we ons bij Hodes al jarenlang hard maken. In onze visie is het doel van een circulaire economie: grondstoffen zo lang mogelijk in omloop houden. Zodat we zo weinig mogelijk maagdelijke grondstoffen gebruiken. En zo min mogelijk nieuw produceren. Dat kost de wereld immers energie en schadelijke uitstoot.
Alba Concepts: Hoe circulair is Hodes precies?
Wat draagt Hodes exact bij aan de circulaire economie? Hoe circulair zijn onze producten precies? Om dit helder in kaart te brengen, hebben we Alba Concepts de opdracht gegeven om de circulaire potentie van onze woonproducten door te rekenen aan de hand van de BCI Gebouw. Hiermee geven we invulling aan het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’.
Op weg naar een Circulaire Bouweconomie
De Rijksoverheid werkt samen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en andere overheden aan een duurzame economie voor de toekomst. In deze circulaire economie bestaat bijna geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. In dit kader werd in 2018 de?Transitieagenda Circulaire Bouweconomie?(CBE) opgesteld: een vervolg op het Grondstoffenakkoord uit 2017 en het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050’.
Wat is BCI Gebouw?
In de meetmethode BCI Gebouw zijn de essentiële aspecten van circulariteit opgenomen, namelijk: materiaalgebruik (doel: beschermen van materiaalvoorraden) en losmaakbaarheid (doel: beschermen van bestaande waarde door hergebruik van materialen en bouwdelen). De component ‘materiaalgebruik’ wordt uitgedrukt in de Material Circularity Index (MCI), de losmaakbaarheid in de Losmaakbaarheidsindex (LI). Op beide onderdelen loopt de haalbare score uiteen van 0% tot 100%. Naast de MCI en de LI is de meetmethodiek Milieuprestatie Gebouwen (MPG) geïntegreerd in de BCI (doel: bescherming van het milieu).
Goede scores voor Hodes
De woonproducten van Hodes scoren zeer hoog op losmaakbaarheid: de LI-score is gemiddeld 92%. Aan de hand van BCI Gebouw kunnen we zelf de circulaire potentie van onze producten en projecten uitrekenen. En kunnen we nieuwe grondstoffen en materialen toetsen en selecteren op hun circulaire potentie. Op weg naar een 100% circulaire toekomst!
Subsidie op circulaire woningen: de BCI helpt
De overheid stimuleert investeringen in circulaire woningen door deze deels te subsidiëren. De investeringen komen in aanmerking voor subsidie met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Een percentage van het investeringsbedrag mag afgetrokken worden van de fiscale winst waardoor er minder belasting wordt betaald. Gegevens die nodig zijn voor het invullen van de MIA-aanvraag zijn deels uit de BCI te halen. Denk aan het opstellen van materiaalpaspoorten en het bepalen van de losmaakbaarheidsindex. Met de BCI kunnen we onze opdrachtgevers dus sneller en efficiënter helpen om deze regeling te benutten.